Fa terasz

Fa terasz

A kültéri fa teraszburkolatokról gyakran alakul ki téves elképzelés, az időjárási hatásoktól megkímélt fa teraszok fényképeit nézegetve

Fa teraszburkolattal szemben támasztott elvárások

A kültéri fa teraszburkolatokról gyakran alakul ki téves elképzelés, az időjárási hatásoktól megkimélt fa teraszok fényképeit nézegetve.

Az ezekkel a téveszmékkel kialakított elvárásoknak a fa teraszburkolat gyakran nem felel meg.  Amennyiben a fa az időjárási hatások miatt gyorsan megváltozik, a vevő (érthető módon) csalódottá válik. Sok fafajta esetében a különféle méretű, számú és formájú göcsök, gyantatáskák, valamint növekedési egyenetlenségek a fafajtára tipikus jellemzők nem látszanak a képeken, ehhez jönnek még az időjárási hatások miatt kialakult repedések és a szálkásodás.

Fontos még megemlíteni a színváltozást. Ha a fafajta természetes színárnyalata a kiválasztás során döntő jelentőséggel bírt, az elszürkülés első jeleire csalódik a vevő. Pedig az elszürkülés semmilyen esetben nem jelent hiányosságot, ez az időjárás viszontagságainak kitett, kezeletlen fa természetes változása. Elszíneződések alakulhatnak ki, ha a cserzőanyagban gazdag fafajták a vasforgácsokkal reakcióba lépnek. Azon padlók esetében is megváltozik a kinézet, amelyeknél az elszürkülés különféle olajokkal és lazúrokkal késleltethető, nem utolsósorban azért, mert a karbantartó festések miatt sötétednek. Némely, leggyakrabban trópusi eredetű intenzív színű fa esetében a fa anyagai kimosódhatnak, és a határoló területeket, mint például vakolat vagy fehér márvány, csúnyán elszínezhetik.

wpc teraszburkolatok nem fognak csalódást okozni, mert az időjárás hatásaira nem szürkülnek, nem szálkásodnak, nem repednek, és nem igényelnek állandó felületkezelést.

Fa terasz burkolat anyagkiválasztás kritériumai

teraszburkolat kiválasztási kritériumai közé tartozik a minőség, és az olyan tulajdonságok, mint a tartósság, kopásállóság, repedés- és szálkaképződés, korrózió a fémionokkal kapcsolatosan, szemcsés anyagok kimoshatósága vízzel, vagy napfény hatására utólagos gyantafolyás, de a feldolgozhatóság és a kezelési ráfordíthatóság is. Érdemes érdeklődni, hogy a kiválasztott termékre milyen garancia van.

Fa terasz ökológiai szempontból

Trópusi fafajták
Az olyan bevált teraszpallók, mint a Bangkirai, Bilinga vagy Iroko, melyeket
évente intenzíven hasznosítanak,gyakorlatilag nem rendelkeznek tartóssági tanúsítvánnyal (FSC, PEFC).  Egyre több dél-amerikai (Massaranduba, Cumarú, Ipé, Itaúba) fafajtát dolgoznak fel teraszpallónak és importálnak.

Európai fák
Az akác tartós kültéri fafajta, azonban csak korlátozott méretekben áll rendelkezésre, magasságából. A vörösfenyő és a duglászfenyő szintén alkalmasak, azonban nem olyan tartósak, mint az akác. Ráadásul az utólag kifolyó gyantával is számolni kell. A szibériai vörösfenyő gyakran nem tartósan hasznosított erdőből származik. A nyomással impregnált erdeifenyő és lucfenyő igen kedvező árfekvésű, de a favédő anyagok használata miatt alkalmazásuk ökológiai szempontból kritikusan szemlélendő.

WPC (Wood PlasticComposites)
Fa-műanyag kompozit ötvözi a fa természetességét a modern műanyagok előnyös tulajdonságaival. Az anyag előállításához általában újrahasznosított fa alapanyagot és környezetbarát polypropilént használnak, amelyet magas nyomáson és hőmérsékleten végtelen profillá alakítanak. Környezetbarát termék. Ha az Ön számára is fontos a környezet, válassza a wpc teraszburkolatot.