Fa terasz

A kültéri fa teraszburkolatokról gyakran alakul ki téves elképzelés, az időjárási hatásoktól megkimélt fa teraszok fényképeit nézegetve

Fa teraszburkolattal szemben támasztott elvárások

A kültéri fa teraszburkolatokról gyakran alakul ki téves elképzelés, az időjárási hatásoktól megkimélt fa teraszok fényképeit nézegetve.

Az ezekkel a téveszmékkel kialakított elvárásoknak a fa teraszburkolat gyakran nem felel meg.  Amennyiben a fa az időjárási hatások miatt gyorsan megváltozik, a vevő (érthető módon) csalódottá válik. Sok fafajta esetében a különféle méretű, számú és formájú göcsök, gyantatáskák, valamint növekedési egyenetlenségek a fafajtára tipikus jellemzők nem látszanak a képeken, ehhez jönnek még az időjárási hatások miatt kialakult repedések és a szálkásodás.

Fontos még megemlíteni a színváltozást. Ha a fafajta természetes színárnyalata a kiválasztás során döntő jelentőséggel bírt, az elszürkülés első jeleire csalódik a vevő. Pedig az elszürkülés semmilyen esetben nem jelent hiányosságot, ez az időjárás viszontagságainak kitett, kezeletlen fa természetes változása. Elszíneződések alakulhatnak ki, ha a cserzőanyagban gazdag fafajták a vasforgácsokkal reakcióba lépnek. Azon padlók esetében is megváltozik a kinézet, amelyeknél az elszürkülés különféle olajokkal és lazúrokkal késleltethető, nem utolsósorban azért, mert a karbantartó festések miatt sötétednek. Némely, leggyakrabban trópusi eredetű intenzív színű fa esetében a fa anyagai kimosódhatnak, és a határoló területeket, mint például vakolat vagy fehér márvány, csúnyán elszínezhetik.

A wpc teraszburkolatok nem fognak csalódást okozni, mert az időjárás hatásaira nem szürkülnek, nem szálkásodnak, nem repednek, és nem igényelnek állandó felületkezelést.

Fa terasz burkolat anyagkiválasztás kritériumai

A teraszburkolat kiválasztási kritériumai közé tartozik a minőség, és az olyan tulajdonságok, mint a tartósság, kopásállóság, repedés- és szálkaképződés, korrózió a fémionokkal kapcsolatosan, szemcsés anyagok kimoshatósága vízzel, vagy napfény hatására utólagos gyantafolyás, de a feldolgozhatóság és a kezelési ráfordíthatóság is. Érdemes érdeklődni, hogy a kiválasztott termékre milyen garancia van.

Fa terasz ökológiai szempontból

Trópusi fafajták
Az olyan bevált teraszpallók, mint a Bangkirai, Bilinga vagy Iroko, melyeket
évente intenzíven hasznosítanak,gyakorlatilag nem rendelkeznek tartóssági tanúsítvánnyal (FSC, PEFC).  Egyre több dél-amerikai (Massaranduba, Cumarú, Ipé, Itaúba) fafajtát dolgoznak fel teraszpallónak és importálnak.

Európai fák
Az akác tartós kültéri fafajta, azonban csak korlátozott méretekben áll rendelkezésre, magasságából. A vörösfenyő és a duglászfenyő szintén alkalmasak, azonban nem olyan tartósak, mint az akác. Ráadásul az utólag kifolyó gyantával is számolni kell. A szibériai vörösfenyő gyakran nem tartósan hasznosított erdőből származik. A nyomással impregnált erdeifenyő és lucfenyő igen kedvező árfekvésű, de a favédő anyagok használata miatt alkalmazásuk ökológiai szempontból kritikusan szemlélendő.

WPC (Wood PlasticComposites)
Fa-műanyag kompozit ötvözi a fa természetességét a modern műanyagok előnyös tulajdonságaival. Az anyag előállításához általában újrahasznosított fa alapanyagot és környezetbarát polypropilént használnak, amelyet magas nyomáson és hőmérsékleten végtelen profillá alakítanak. Környezetbarát termék. Ha az Ön számára is fontos a környezet, válassza a wpc teraszburkolatot.

Ökologiai lábnyom
i love wpc deck logo

Üzletek

WPC DECK Budaörs

Partner üzletek


WOOPLA ZRT
2040 Budaörs
Gervay Mihály utca 1.

Miért minket válasszon?

Mert Magyarország piacvezető wpc burkolatait találja meg folyamatosan bővülő kínálatunkban. Mert több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Mert igyekszünk mindig adni valami pluszt. Mert nálunk megtalálja álmai wpc burkolatát.

made in eu logo
© Copyright 2004-2022 Minden jog fenntartva. WOOPLA ZRT wpcdeck.hu | Oldaltérkép
A valóságban a színek és felületek eltérhetnek a képeken láthatóktól! A KÉPEK ILLUSZTRÁCIÓK!