A fa-műanyagok előállítása

A fa-műanyagok előállítása

A fa-műanyag kompozitokat napjainkban egyre többféle célra használják fel.

Bár maga a technológia nem új, előnyös tulajdonságaik miatt egyre szélesebb körben használják fel őket. A fa-műanyag kompozitok más néven WPC-k gyártásához általában finom, cellulóz alapú farészecskéket használnak fel, melyek származhatnak keményfából, puhafából, furnérból de akár mogyoróhéjból, bambuszból vagy szalmából is. Ezekhez keverik hozzá a különféle termoplasztikokat, azaz hőre lágyuló műanyagokat mint például a polipropilén, polietilén vagy a PVC. Az összekevert alkotóelemekből azután extrudálással készítenek tetszőleges profilú termékeket.

Kompozit anyag

A kompozit anyagához keverhetnek még különféle adalékanyagokat, színezőanyagok, pigmentek, kötőanyagok, illetve olyan összetevőket, melyek a termék végső formájának előállításában segítenek, mint például a habosító- vagy síkosító anyagok.

Más előállítási módokhoz képest a futószalagos tömbösítés és az extrudálás kifejezetten gyors folyamatok. A gyártási folyamat hatékonyságát elsősorban az adagolórendszer kifogástalan működése alapozza meg, amely által a kompozit elkevert anyaga az extrudáló szerszámhoz kerül. Ezért az adagolónak rendkívül érzékeny súlymérő rendszerrel kell rendelkeznie, illetve az eszköz és a folyamatirányító rendszer közötti reakcióidő a lehető legkisebb kell hogy legyen. A kisebb teljesítményű mérőrendszer segítségével is megfelelő kompozitanyag készíthető, a folyamat végrehajtási ideje azonban jelentősen elnyúlik.

További fontos szempontok, hogy a gyártásnál használt eszközök ellenállóak legyenek a zavaró környezeti behatásokkal szemben és hogy biztonságosan képesek legyenek kezelni a kompozit előállításához szükséges alapanyagokat és adalékokat. Ebből a célból az üzemekben számos különféle megoldást alkalmaznak.

Az adott kompozit típus gyártásához szükséges anyagok tulajdonságait általában még a nagyobb mennyiségben történő felvásárlás előtt részletesen megvizsgálják, hogy az adott feladatnak leginkább megfelelő tároló- és gyártóeszközökről gondoskodhassanak. Az anyagok tesztelésére külön üzemek állnak rendelkezésre.

WPC kompozit alapanyag