Fa-műanyag teraszburkolat

Fa-műanyag teraszburkolat

A fa-műanyag kompozitok előnyei és felhasználása

A fa-műanyagok előnyei, speciális tulajdonságai, a környezetvédelmi előírások és a zöld megoldások alkalmazásának egyre szélesebb körben történő elterjedése miatt számos helyen alkalmaznak mostanra ilyen kompozit anyagokat a természetes fa helyett. Minden évben egyre nagyobb mennyiséget gyártanak le, mivel a kompozitanyagokat szélesebb körben, változatosabb módokon használják fel, ezáltal egyre nagyobb rájuk a piaci igény is.

Fa-műanyag kompozitok

A fa-műanyag kompozitok, WPC-k számos előnnyel rendelkeznek, többek között a természetes fánál jóval tartósabbak, erősebbek, bármilyen kívánt formára alakíthatóak a gyártási folyamat során, mégis könnyedén formálhatóak hagyományos famegmunkáló eszközökkel is. Éppen ezért helyettesítik egyre gyakrabban a természetes fát ilyen kompozitokkal olyan termékek előállítása során, mint például a kültéri deszkapadlózat, korlátok, kerítések, fából készült kültéri dekorációs elemek, padok, illetve olyan építészeti elemek esetében, mint az ajtó- vagy ablakkeretek, burkolatelemek vagy éppen hagyományos bútorok.

A fával szemben az is nagy előnye, hogy jóval kisebb eséllyel támadják meg a különféle gombák és kórokozók, így az élettartama is jelentősen hosszabb. Emellett külön festésre sincsen szükség, mivel a gyártás során eleve hozzákeverik a kompozithoz a színezőanyagokat, pigmenteket. Az első generációs fa-műanyagoknál még előfordult, hogy idővel fakulni kezdtek, ezért a korszerűsített termékeket gyakran műanyag bevonattal látják el, ami a sérülések, kórokozók és a színvesztés ellen is hatékony védelmet nyújt, így kültéren ideálisan alkalmazható.

A fa-műanyagok felhasználhatósága nem csak kizárólag a fa alapanyagokat helyetesítheti, mivel mindkét fő alkotóelem előnyös tulajdonságait magukban hordozzák. Ezért bizonyos esetekben olyankor is alkalmazhatóak, ha a hagyományos plasztikoknál erősebb anyagra van szükség. A farostok elasztikussága a polietilénénél közel negyvenszer nagyobb, maga a kompozit pedig mintegy hússzor erősebb.